Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Çiçek Pasajı - Cité de Pera

Çiçek Pasajı
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια




Çiçek Pasajı (κυριολεκτικά Flower Πέρασμα στην τουρκική ), που αρχικά ονομαζόταν η Cité de Pera , είναι ένα διάσημο ιστορικό πέρασμα (Galleria ή στοάς ) στην λεωφόρο İstiklal στο Beyoğlu (Πέρα) συνοικία της Κωνσταντινούπολης , Τουρκία . Συνδέει λεωφόρο Istiklal με Sahne Street.

Ιστορία

Άνοιξε το 1876, το 19ο αιώνα Pasajı Çiçek μπορεί να περιγραφεί ως μια μικροσκοπική έκδοση του διάσημου Galleria στο Μιλάνο , Ιταλία , και έχει σειρές της ιστορικής παμπ, winehouses και εστιατόρια.
Η ιστοσελίδα της Çiçek Pasajı αρχικά καταλήφθηκε από τους Ναούμ Θέατρο, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του Πέρα το 1870. [ 1 ] Το θέατρο επισκέπτεται συχνά ΣουλτάνωνAbdulaziz και Abdülhamid ΙΙ , και φιλοξενείται Giuseppe Verdi «s παιχνίδι Il Trovatore πριν τα σπίτια όπερα του Παρισιού. [ 1 ]
Μετά την πυρκαγιά του 1870, το θέατρο είχε αγοραστεί από την τοπική ελληνική τραπεζίτης Hristaki Ζωγράφος Efendi, και Κλεάνθης Zannos αρχιτέκτονας σχεδίασε το σημερινό κτίριο, το οποίο ονομαζόταν Cité de Pera ή Hristaki Pasajı τα πρώτα χρόνια της. Yorgo'nun Meyhanesi (Winehouse Γιώργος είναι) Ήταν η πρώτη Winehouse που θα ανοίξει στο πέρασμα. Το 1908 η Οθωμανική Μεγάλο Βεζύρη Sait Paşa αγόρασε το κτίριο, και έγινε γνωστός ως πέρασμα Sait Paşa.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 , πολλοί φτωχοί ευγενείς Ρωσίδες, συμπεριλαμβανομένου ενός βαρόνη, που πωλούνται λουλούδια εδώ. [ 1 ] Μέχρι το 1940 το κτίριο ήταν συνήθως καταλαμβάνεται από ανθοπωλεία, εξ ου και το παρόν τουρκικό όνομα Çiçek Pasajı (Πέρασμα λουλουδιών).
Μετά την αποκατάσταση του κτιρίου το 1988, άνοιξε και πάλι ως Galleria των παμπ και εστιατόρια.
Η πιο πρόσφατη αποκατάσταση έγινε το Δεκέμβριο του 2005.

Κωνσταντινούπολη Sapphire


Κωνσταντινούπολη Sapphire
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντινούπολη Sapphire , ή Sapphire , είναι ένα ουρανοξύστη , και από το 2011, το ψηλότερο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, που βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Levent . Θα υποβάθμιζε τη δεύτερη θέση μετά την ολοκλήρωση της Diamond της Κωνσταντινούπολης πύργους τρίκλινα, που βρίσκεται στην κοντινή κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Maslak . Είναι το πρώτο οικολογικό ουρανοξύστη της χώρας. Sapphire ανεβαίνει 54 ορόφους πάνω από το επίπεδο του εδάφους, και διαθέτει ένα υπέργειο ύψος της οροφής των 238 μέτρων (το κτίριο έχει συνολικό ύψος των διαρθρωτικών από 261 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της σπείρας, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου και όχι μια κεραία ραδιοφώνου.) Πρόκειται για ένα καταστήματα και πολυτελή κατοικία μικτής χρήσης του έργου από την κατασκευή Biskon (θυγατρική του Ομίλου Kiler Εταιρειών.)



     



Τοποθεσία
Είναι βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στο TEM και Ο1 κύριες οδικές αρτηρίες και στα Βόσπορο και ΗΠΜ γέφυρες. Το κτίριο έχει άμεση πρόσβαση στο 4. Levent σταθμό του μετρό από 3ο όροφο υπόγειο του, και βρίσκεται στη Λεωφόρο Buyukdere, στη μέση της κεντρικής της πόλης Beşiktaş και Şişli .
Ιστορία και αρχιτεκτονική
Κωνσταντινούπολη Sapphire έχει σχεδιαστεί από Tabanlıoğlu Αρχιτεκτονική ως ένα υψηλής τεχνολογίας δομή που αποτελείται από 64 ορόφους (54 πάνω από το έδαφος και 10 ορόφους υπόγειο), κοινόχρηστο καθιστικό πατώματα, εκτεταμένες θέσεις στάθμευσης, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, και 47 ορόφους για κατοικίες.
Θα υπάρξουν εξειδικευμένα δάπεδα που έχουν ιδιωτικούς κήπους μεταξύ κάθε 3 ορόφους, και κάθε 9 πατώματα χωρίζονται μεταξύ τους από ένα κοινόχρηστο καθιστικό ή μηχανικά πατώματα . Σχεδιασμός των κήπων προτείνονται με μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις και η συνοχή της συντήρησης κήπων είναι υπό την ευθύνη της εταιρείας διαχείρισης κατοικία του.
Sapphire είναι η πρώτη οικολογική δόμηση της Τουρκίας, με δύο ειδικές κοχύλια από γυαλί που μπορεί να πάρει τον αέρα του φυσικά από τις τρύπες που βρίσκονται σε κάθε 3 ορόφους. Χάρη σε αυτό το σύστημα, οι κάτοικοι του κτιρίου δεν θα επηρεαστεί από τις αρνητικές καιρικές συνθήκες και τις εξωτερικές αστικό θόρυβο, εκτός από την παροχή ενός buffer με το εξωτερικό περιβάλλον και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Απορρόφηση των δοκών φως του ήλιου και υπεριώδεις θα εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα κουρτίνα που είναι ελέγχονται αυτόματα, μέσω ενός υπολογιστή, ανάλογα με την εποχή, ημέρα και ώρα.
βαθύτερο ανασκαφεί λάκκος της Τουρκίας κατασκευή
Ο λάκκος θεμέλιο ανασκαφεί για το έργο - 42.5 μέτρα βάθος - είναι η πιο βαθιά τάφρο θεμέλιο ανασκαφεί για κάθε δομή στην Τουρκία.
Κατασκευαστικές εργασίες
Το έργο είναι χτισμένο σε οικόπεδο 11.339 m2 και έχει συνολική έκταση κατασκευή των 157 800 m2, το οποίο περιλαμβάνει 35.000 m2 εμπορικό κέντρο.
Εταιρείες
Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου έχουν συμπεριληφθεί μέχρι σήμερα:
§  Biskon Yapı (θυγατρική κατασκευή του Ομίλου Kiler Εταιρειών και κύρια κατασκευαστική εταιρεία του έργου, την Κωνσταντινούπολη )
§  Γκιουνέι Turizm (Μουσταφά Tatlıcı Group) (ιδιοκτήτης του οικοπέδου)
§  Kiler Holding (των επενδυτών και προγραμματιστής)
§  Tabanlıoğlu Mimarlık (αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου, την Κωνσταντινούπολη )
§  Demsar Insaat (υπεργολάβος του έργου για τη διαρθρωτική κατασκευή του ουρανοξύστη, Κωνσταντινούπολη),
§  Ruscheweyh Consult GmbH (φορτία ανέμου σε κτίρια και κατασκευές, η Γερμανία, ), καθώς και άλλες τουρκικές και διεθνείς εταιρείες.

Κωνσταντινούπολη Akvaryum - Το Μεγαλύτερο Ενυδρείο Θεματικές Της Παγκόσμιας








Το Μεγαλύτερο Ενυδρείο Θεματικές Της Παγκόσμιας
Σε σύγκριση με άλλα ενυδρεία της κατηγορίας του που περιέχουν είδη ψαριών που ζουν στις θάλασσες του κόσμου, είναι το νεότερο με την διαδρομή που ακολούθησε, thematization του, διαδραστικότητα, τροπικό δάσος και την τεχνολογία αιχμής ... Κωνσταντινούπολη Akvaryum κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα σε όλο τον κόσμο χάρη ενυδρεία με τον όγκο του , η ποικιλία των ειδών ψαριών, καθώς και τις δραστηριότητες στις διαδρομές ταξιδιού. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο κάνει «πρωτιές» και «περισσότερες σερβίρονται" στον τομέα του. Ο επισκέπτης, ακολουθώντας μια γεωγραφική διαδρομή, το ταξίδι σε δρομολόγιο το οποίο φιλοξενεί 16 θέματα και 1 τροπικό δάσος που πηγαίνει από τη Μαύρη Θάλασσα προς τον Ειρηνικό. Σε thematization της χώρους, φαίνεται να υπάρχουν πολιτιστικά, γεωγραφικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάθε χώρου με κατάλληλα διακοσμητικά στοιχεία, διαδραστικά παιχνίδια, ταινίες, και οπτικά σύμβολα με τα οποία παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή. Έχουν συστήματα ήχου και φωτισμού κάθε χώρου έχουν διευθετηθεί σύμφωνα με τον παρόντα thematization. Κωνσταντινούπολη Akvaryum διοικείται από ειδικούς στον τομέα τους και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα από κάθε άποψη. Όλα τα πλάσματα που ζουν στην Κωνσταντινούπολη Akvaryum εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες όπως το πλησιέστερο δυνατόν περισσότερο με εκείνα του οικοτόπου τους.

Κωνσταντινούπολη Akvaryum Σε Αριθμούς
  • Όγκος νερού: 6.800 κυβικά μέτρα? 64 δεξαμενές συνολικά,
  • Ένα διώροφο έργο γίγαντας με συνολική έκταση 22.000 τετραγωνικών μέτρων με 100-στρέμμα γης,
  • Χώρος στάθμευσης περιοχή πολύ 32.000 τετραγωνικών meters/1.200 οχήματα που ανήκουν στην Κωνσταντινούπολη Akvaryum,
  • Περιοχή Visitor των 6.000 τετραγωνικών μέτρων,
  • Ένα ειδικό θέμα το, 1,2 χιλιομέτρων διαδρομή που προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς τον Ειρηνικό,
  • Περίπου 1.500 είδη, 15.000 πλάσματα στεριά και θάλασσα συνολικά, τα οποία είναι ενδιαφέροντα από κάθε άλλο,
  • 2, 15 άτομα, 6-άξονα σπίτια ταινία 5D, που παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης 7 διαφορετικές ταινίες, ένα εξαιρετικό σύστημα που καθιστά ζουν κάποιες επιπτώσεις, όπως η αιολική, η ομίχλη και το νερό.
  • Ένα κατάστημα με είδη δώρων, με έκταση 470 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε Κωνσταντινούπολη Akvaryum,
  • 3 καφετέριες για τη διαδρομή που ακολούθησε,
  • 1 εστιατόριο με τη διώρυγα του Παναμά θέα στη μία πλευρά και τη θέα στη θάλασσα από την άλλη,

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Βόσπορος

Βόσπορος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βόσπορος αποτελεί ένα στενό πορθμό που χωρίζει το Ευρωπαϊκό τμήμα (Rumeli-Ρωμυλία) της Τουρκίας από το Ασιατικό της τμήμα (Anadolu - Ανατολία), συνδέοντας την λεκάνη της Προποντίδας (Τουρκιστί: Marmara Denizi = θάλασσα του Μαρμαρά) με τον Εύξεινο Πόντο (Τουρκιστί: Karadeniz). Έχει μήκος 30 χλμ. με μέγιστο πλάτος 3,700 μ στη βόρεια είσοδο, και ελάχιστο πλάτος 750 μ. μεταξύ του Anadoluhisar (Κάστρο της Ανατολίας) και του Rumelihisar (Κάστρο της Ρωμυλίας). Το βάθος κυμαίνεται από 36 έως 124 μέτρα.Οι ακτές του στενού είναι πυκνοκατοικημένες καθώς η Κωνσταντινούπολη (πληθυσμός περίπου 11 εκατομυρίων) με τα περίχωρά της το αγκαλιάζει.
Δύο γέφυρες γεφυρώνουν το Στενό του Βοσπόρου. Η πρώτη, Γέφυρα Bogazici (Βόσπορος I), έχει μήκος 1074 μέτρων και ολοκληρώθηκε το 1973. Η δεύτερη, Γέφυρα Fatih Sultan Mehmed (Βόσπορος II), έχει μήκος 1090 μέτρα, και ολοκληρώθηκε το 1988 περίπου πέντε χλμ. βόρεια της πρώτης γέφυρας.
Επίσης η Marmaray, μία μήκους 13.7 Χμ σιδηροδρομική σήραγγα βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008. Σχεδόν τα 1,400 μέτρα της σήραγγας αυτής θα είναι υποθαλάσσια, σε βάθος περίπου 55 μέτρων.

Συσχετίσεις


Το όνομα, που σημαίνει πέρασμα βοδιού (βους + πόρος), συνδέεται με τον Ελληνικό μύθο της Ιούς και του ταξιδιού της μετά τη μετατροπή της σε βόδι από το Δία για την προστασία της.

Μία ακόμη ερμηνεία προέλευσης του ονόματος είναι ότι μπορεί να προήλθε από τους «βοείους ασκούς» που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες για να τον διασχίσουν.
Λέγεται επίσης στη μυθολογία ότι επιπλέοντες βράχοι κάποτε συνέθλιβαν κάθε πλοίο που προσπαθούσε να διαβεί το Βόσπορο έως ότου ο ήρωας Ιάσων πέρασε με πονηριά, οπότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν, και επετεύχθη η πρόσβαση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.
Μορφολογία

Η διαμόρφωση των ακτών του Βοσπόρου των οποίων οι εσοχές και εξοχές που ανταποκρίνονται απόλυτα των μεν προς τις δε, καθιστούν οφθαλμοφανές ότι η Ευρώπη και η Ασία ήταν σε παλαιότερη γεωλογική περίοδο ενωμένες στο σημείο αυτό και ότι ο χωρισμός τους έγινε βίαια οφειλόμενος σε ρήγμα και όχι σε πλημμύρες.
Πολλοί όμως περισσότερο θρησκευόμενοι θεωρούν πως ο Βόσπορος σχηματίστηκε περίπου το 5600 π.Χ. όταν τα ανερχόμενα νερά της Μεσογείου και της Προποντίδος ξεχύθηκαν προς τον Εύξεινο Πόντο, που έως τότε ήταν ένα αβαθές υδάτινο μόρφωμα. Προκειμένου αυτό να συνταυτιστεί ως ιστορική βάση για τις ιστορίες πλημμυρών στο Έπος του Γκιλγκαμές και στη Βίβλο.
Επίσης εντός του Βοσπόρου παρατηρείται το θαλάσσιο φαινόμενο της αντίρροιας.
Δηλαδή θαλάσσιο επιφανειακό ρεύμα ταχύτητας 2-3 κόμβων με κατεύθυνση από Β. πρός Ν. όπου μεταφέρονται πλεονάζοντα υδατα από τη Μαύρη Θάλασσα, δια της Προποντίδας, προς το Αιγαίο Πέλαγος και υποβρύχιο αντίθετο ρεύμα με ίδια χαρακτηριστικά από Αιγαίο προς Μαύρη Θάλασσα.
Το φαινόμενο αυτό καθιστά πράγματι δύσκολο μέχρι πολύ επικίνδυνο τον διέκπλου για μικρά σκάφη αλλά και μεγαλύτερα που μπορεί να υποστούνναυτικό ατύχημα όπως προσάραξη που είναι σύνηθες φαινόμενο στη περιοχή, όταν κινούνται με μικρή ταχύτητα.
Κλίμα

Το κλίμα του Βοσπόρου που ταυτίζεται με το κλίμα της Κωνσταντινούπολης είναι τελείως ιδιότυπο. Διαφέρει κατά πολύ με εκείνα του ανάλογου βορείου γεωγραφικού πλάτους των 40-41 μοιρών. Ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα τα ψυχρά ρεύματα που κατέρχονται από τον Βορρά κάνουν το κλίμα εξαιρετικά δριμύ και η ομίχλη που καλύπτει την έξοδο προς τον Εύξεινο Πόντο είναι πολύ συνήθης. Εκ του λόγου αυτού ο είσπλους ή έκπλους προς τον Εύξεινο αλλά και ο διάπλους αυτού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Ιστορία

Η όποια προσπάθεια έστω και συντομότατη ανασκόπηση της ιστορίας του Βοσπόρου πραγματικά θα ισοδυναμούσε με μια σύμπτυξη του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας της ανθρωπότητας. Από την μυθική ιστορία των Αργοναυτών, του Φρίξου και της Έλλης, μέχρι των δύο Παγκοσμίων Πολέμων ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος δεν έπαψαν, αλλά και ούτε θα πάψουν να είναι τα νευραλγικότερα σημεία της διεθνούς πολιτικής. Και αν για τον κόσμο ολόκληρο ο Βόσπορος μπορεί να συνδέεται με σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του, για τους Έλληνες αποτελεί κυρίαρχο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
Ως το στενότερο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, ο Βόσπορος ήταν πάντα μεγάλης εμπορικής και στρατηγικής σημασίας. Η Ελληνική πόλη-κράτος των Αθηνών τον 5ο π.Χ. αιώνα, που εξαρτώταν για την εισαγωγή δημητριακών από τη Σκυθία, διατηρούσε για το σκοπό αυτό συμμαχίες με πόλεις που ήλεγχαν τα στενά, όπως η Μεγαρική αποικία του Βυζαντίου.
Η στρατηγική σπουδαιότητα των στενών ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να ιδρύσει εκεί το 330 τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίαςΚωνσταντινούπολη. Αυτή η πόλη θα γινόταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1453, και καθώς πλησίαζαν την πόλη οι Οθωμανοί κατασκεύασαν οχυρώσεις στις δυο πλευρές των στενών, το 1393 στην ανατολική πλευρά και το 1451 στην Ευρωπαϊκή.
Η στρατηγική σημασία του Βοσπόρου παραμένει υψηλή, και ο έλεγχός του έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών εχθροπραξιών στη σύγχρονη ιστορία, όπως ο Ρωσσοτουρκικός πόλεμος 1877-1878, καθώς και η επίθεση της Συμμάχων στα Δαρδανέλλια το 1915 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρκετές διεθνείς συνθήκες ρυθμίζουν τη ναυσιπλοΐα στο Βόσπορο, περιλαμβανομένης της Συνθήκης του Μοντραί, που υπεγράφη το 1936.